top of page

Γαύδος: Το σπίτι (2012)

 

Μία performance θεάτρου/αρχαιολογίας

 

Από τους:

Ευθύμη Θέου, Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου

 

με τη συνεργασία των: Φιλίππα Καραμολέγκου, Παναγιώτη Κατσώλη, Μαριάννας Τζανή

 

Πρώτη παρουσίαση: Καταλύματα, μινωική εγκατάσταση στη Γαύδο, Αύγουστος 2012

Μέρος του διεπιστημονικού προγράμματος της Γαύδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Η performance θεάτρου/αρχαιολογίας Γαύδος: Το σπίτι δημιουργήθηκε γύρω από την μινωική εγκατάσταση στα Καταλύματα, που ανασκάπτει το Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2005 στο νησί της Γαύδου. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολύχωρο κτήριο του μέσου περίπου της 2ης χιλιετίας π.Χ., που φιλοξένησε μεικτές ανθρώπινες δραστηριότητες, αποθηκευτικές, βιοτεχνικές, τροφοπαρασκευαστικές και άλλες.

Η περίοδος προετοιμασίας της performance διήρκησε δύο χρόνια και περιελάμβανε εθνογραφική έρευνα, ανασκαφή, μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων και της σχετικής βιβλιογραφίας. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2012 σε ένα κοινό 200 περίπου ατόμων στον ίδιο το χώρο της ανασκαφής. Πρόκειτο για μία δομημένη αφήγηση βασισμένη στο λόγο η οποία προσέγγιζε διαχρονικά την έννοια του σπιτιού και τις διάφορες μορφές κατοίκησης: Τι ονομάζουμε σπίτι; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει; Ποιες είναι οι λειτουργίες του και σε τι διαφέρει από άλλα κτίσματα; Τι είναι ένα σπίτι στη Γαύδο, νότιοανατολικό όριο της Ευρώπης και τι είναι ένα σπίτι στο αστικό τοπίο μέσα στο οποίο ζούνε τα μέλη της δημιουργικής ομάδας.

Κύριος στόχος του όλου προγράμματος ήταν να συστήσει την ανασκαφή στην τοπική κοινότητα και να επιτρέψει στους ερευνητές να βιώσουνε τον χώρο με έναν πιο σύνθετο, ενσώματο τρόπο.

               

Η performance επαναλήφθηκε το Δεκέμβριο του 2012, στο πλαίσιο του MIRFestival, σε ένα εγκαταλελειμμένο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2014, μία εγκατάσταση που περιελάμβανε τμήμα του υλικού τεκμηρίωσης της διαδικασίας 

δημιουργίας της performance, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, ως τμήμα της έκθεσης O Πυρετός του Αρχαίου στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.   

 

 

Βλέπε επίσης:

http://gavdosthehouse.blogspot.com

 

Βίντεο:

https://vimeo.com/63027414

 

 

 

 

 

bottom of page